Exposició
IA: Intel·ligència artificial
Ha estat una experiència interessant, i com que l’exposició era molt extensa, hem fet un recorregut en que les educadores han seleccionat diferents obres, per tal de que ens adonéssim de que el desenvolupament de la IA ha estat influenciat per molts factors diferents: tant pel que fa a aspectes antropològics de civilitzacions antigues com per l’impuls de l’ésser humà cap a l’experimentació científica.
També hem pogut analitzar com la IA ens envolta modelant les nostres vides en l’espai públic i privat, a través dels mitjans de comunicació i els productes que comprem.
Algunes de les instal·lacions artístiques interactives, obres de referència fetes amb IA, ens han permés explorar la relació entre la intel·ligència artificial i la creativitat humana de forma entenedora i poder veure com s’ha desenvolupat fins ara.
Ens hem aturat en diverses peces:
Future you (Universal Everything, 2019)a través de la qual, t’enfrontes a un reflex únic del teu jo potencial, sintètic. Començant com una forma primitiva, la màquina aprèn dels teus moviments per a adaptar-se i desenvolupar-se, suggerint una versió àgil i superior de tu. Aquesta obra evoluciona creant una nova resposta visual per a cada visitant.
Després ens hem aturat a Synthetizing Obama
(Univesrity of Washigton 2017), en que es combina l’aprenentatge profund amb la síntesi d’imatges per tal de crear una sincronització exacta dels llavis. Es va entrenar una xarxa neuronal amb seqüències de vídeo de l’ex president dels EUA per aprendre els canvis que feia la seva boca mentre parlava. Es pot ajustar així el moviment dels llavis d’Obama a l’audio d’antigues gravacions o fins i tot un imitador, per a crear un vídeo convincent en què fa un discurs. Aquest ús de la IA és l’hipertrucatge o Deep FAKE:
Hem pogut conèixer a L’AIBO, el primer gos robot d’entreteniment d’us domèstic del món, amb el que hem pogut interactuar, parlant-li suau i en anglès. El 2018 va sortir una nova versió d’Aibo amb IA connectada al núvol i capaç d’evolucionar gràcies a una intel.ligència col.lectiva que connecta gossos robòtics personals. Aibo es va introduir primer a les llars, i ara també s’utilitza en residències i hospitals.
que les màquines poden analitzar i, per tant, poden participar en el joc.
Jugar permet comparar diferents capacitats dels humans
amb les de les màquines.
Ara sabem que la ment d’una màquina pot superar la d’una persona.
El recorregut finalitza amb un taller que ens apropa al llenguatge de la intel·ligència artificial. L’activitat dissenyada per Taller Estampa, estudi especialitzat en intel·ligència artificial, projectes interactius i digitals.